Jdi na obsah Jdi na menu
 

 
Každý budoucí majitel by měl počítat s tím, že podle našeho právního řádu není po dobu 1/2 roku majitelem zvířete. V útulku bude seznámen s tím, že pokud se do 1/2 roku od nálezu zvířete přihlásí jeho původní majitel, je povinen mu zvíře vrátit. V takovém případě má nárok na úhradu vzniklých nákladů tímto původním majitelem. Tyto případy se však stávají jen ojediněle, u nás se to ještě nikdy nestalo - dospělá zvířata mohou být vydána ze stanice novému osvojiteli nejdříve za 7 dnů od nálezu a do té doby se původní majitel, který má o svého zatoulaného mazlíčka, hlídače nebo kamaráda zájem a hledá ho, většinou přihlásí.

 

Zvířata nejsou předávána nezletilým a nesvéprávným osobám. Každý kdo si chce osvojit zvíře z útulku, musí mít s sebou průkaz totožnosti. Bude sepsána smlouva "O převzetí zvířete do vlastní péče". Při adopci zvířat neplatí nový majitel žádný poplatek.

 

 

U psa ze stanice nelze přesně určit plemeno, věk a povahu, u štěňat nelze zaručit, do jaké velikosti dorostou a jaký bude jejich vzhled v dospělosti.

 

 

Pes nezačne poslouchat hned druhý den po převzetí, je tedy nutné mít s ním trpělivost a pomoci mu překonat strach z nového prostředí.

 

 

V prvních dnech je třeba se vyvarovat situací, které by daly zvířeti příležitost k útěku.

 

 
Zvířata jsou vydávána osvojitelům zdarma, ale budeme moc vděčni, když nám dáte alespoň symbolický příspěvek, abychom mohli dalším pejskům a kočičkám dopřát krmivo, veterinární ošetření a očkování tak, jak je potřeba.